کارگروه مدیریت سبز شرکت آب و فاضلاب استان قزوین
نام واحد اداری: تاریخ تکمیل:
پرسشنامه (ساختمانهای اداری)
۱ – شماره / نام ساختمان: …………………………………………………… شماره/نام شیفت کاری: …………………………………………
۲ – ساعت شروع و پایان شیفت کاری را ذکر نمائید. ساعت شروع: ……… : ……… ساعت پایان: ……… : ………
۳ – مساحت کل ساختمانهای اداری چند متر مربع است؟ ………………………….. مترمربع
۴ – تعداد کل افراد شاغل در ستاد (قسمت اداری) در این شیفت کاری چند نفر است؟ ……………………………. نفر
۵ – وزن کل پسماند جمع آوری شده از محل ساختمانهای اداری در این شیفت کاری بطور متوسط چند گرم است؟ ……………….. گرم
۶ – پسماند جمع آوری شده از محوطه شامل کدامیک از مواد زیر است؟
انواع پلاستیک¨ | لاستیک ¨ | فلزات آهنی¨ | زایدات گیاهی¨ | مشمع¨ | چرم ¨ |
فلزات غیرآهنی ¨ | خاک و نخاله ¨ | ¨ PET | کاغذ ¨ | شیشه ¨ | نان ¨ |
فوم ¨ | مقوا ¨ | چوب ¨ | پسماند تر ¨ | طلق ¨ | تتراپک ¨ |
منسوجات¨ | سایر موارد (لطفا نام ببرید): …………………………………………………………………………………………………………………………….. |
۷ – پسماند تولید شده در چه ظروف یا محلهایی انباشته میگردد؟
کیسه های پلاستیکی ¨ به تعداد ………
سطلهای پلاستیکی ¨ به حجم …………….. لیتر به تعداد ………
مخازن پلاستیکی یا فلزی چرخدار ¨ به حجم …………….. لیتر به تعداد ………
مخازن غلطان ¨ به حجم …………….. لیتر به تعداد ………
مخازن خیابانی ¨ به حجم …………….. لیتر به تعداد ………
محلهای خاص روباز ¨ به مساحت ………….. مترمربع
محلهای خاص روبسته ¨ به مساحت ………….. مترمربع
سایر ظروف را به همراه حجم و تعداد مورد استفاده ذکر نمایید:
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
تنظیم کننده: تائید کننده:
نام و نام خانوادگی – امضا – تاریخ نام و نام خانوادگی – امضا – تاریخ
چک لیســــت ارزیابی استقرار مدیریت ســـــــبز درشرکتهای زیرمجموعه | |||||
نام شرکت: | |||||
تاریخ تکمیل: | |||||
۱ | برنامه یکم: تعیین راهبردهای صیانت از حقوق شهروندی | ||||
ردیف | معیار | وزن | امتیازخوداظهاری | امتیازارزیابی | شواهد و یافته ها |
۱-۱ | ترویج راهبردهای اجرایی منشور حقوق شهروندی در شرکت | ۲ | |||
۱-۲ | احصاء شاخص های حقوق شهروندی | ۲ | |||
۱-۳ | پیگیری ایجاد اثر بخشی بیشتر در خدمات اختصاصی اداره | ۲ | |||
امتیاز نهایی برنامه یکم | ۶ | ۰ | ۰ | ||
۲ | برنامه دوم: آموزش و توانمند سازی مدیران و کارکنان | ||||
ردیف | معیار | وزن | امتیازخوداظهاری | امتیازارزیابی | شواهد و یافته ها |
۲-۱ | برگزاری همایش آموزشی و توجیهی با حضور مدیران،کارشناسان و کارکنان باعناوین صیانت ازحقوق شهروندی،ارتقاء سلامت نظام اداری،رشدارزشهای اخلاقی جامعه اداری و.. | ۱ | |||
۲-۲ | برگزاری جلسات اخلاق اداری ماهانه برای مدیران و کارکنان با استفاده از اساتید اخلاق (12جلسه) | ۳ | |||
۲-۳ | برگزاری نشستهای علمی و تخصصی، به منظور آسیبشناسی و دستیابی به راهکارهای افزایش انضباط اداری و ترویج قانون گرایی و پیشگیری از تخلفات و فساد اداری | ۲ | |||
۲-۴ | تهیه ،تولید و توزیع بستههای آموزشی حقوق شهروندی ، مباحث کلاسهای اخلاق اداری و… برای مدیران و کارکنان | ۲ | |||
امتیاز نهایی برنامه دوم | ۸ | ۰ | ۰ | ||
۳ | برنامه سوم: اطلاع رسانی و آگاه سازی شهروندان | ||||
ردیف | معیار | وزن | امتیازخوداظهاری | امتیازارزیابی | شواهد و یافته ها |
۳-۱ | آموزش همگانی وآگاه سازی عمومی به ویژه مراجعین از حقوق و تکالیف خود با دستگاه از ظرفیت صدا و سیما ، تبلیغات شهری و ارائه بروشور و… | ۲ | |||
۳-۲ | راهنمایی و اطلاعرسانی مناسب به مراجعین از نحوه ارایه تسهیلات و خدمات و فرآیند های اداری با استفاده از شیوه های بند ۱ | ۳ | |||
امتیاز نهایی برنامه سوم | ۵ | ۰ | ۰ | ||
۴ | برنامه چهارم: پیشگیری از تضعیع حقوق شهروندان | ||||
ردیف | معیار | وزن | امتیازخوداظهاری | امتیازارزیابی | شواهد و یافته ها |
۴-۱ | شناسایی بسترهای جرمخیز و گلوگاههای فساد اداری و انجام اقدامات پیشگیرانه برای سالمسازی محیط اداری | ۳ | |||
۴-۲ | تهیه و به روز رسانی بانک اطلاعات از تخلفات اداری کارکنان | ۲ | |||
۴-۳ | راهنمایی ، ارشاد و هشدار به کارکنانی که در معرض تخلفات اداری هستند ( با برگزاری دوره های آموزشی ، ارائه دوره های مشاوره های لازم و…) و نیز معرفی متخلفین به هیأتهای رسیدگی به تخلفات با فعال تر کردن حراست ، بازرسی ، بسیج ، شورای امر به معروف ، ائمه جماعات و… در دستگاه مربوطه | ۳ | |||
امتیاز نهایی برنامه چهارم | ۸ | ۰ | ۰ | ||
۵ | برنامه پنجم: ارتباط با مردم و توسعه خدمات الکترونیکی | ||||
ردیف | معیار | وزن | امتیازخوداظهاری | امتیازارزیابی | شواهد و یافته ها |
۵-۱ | ملاقات عمومی مدیران( عالی و میانی) با مردم و نیز حضور درمجامع عمومی نظیر مساجد، نمازجمعهها، مناسبتهای ملی و مذهبی و رسیدگی به درخواستها و شکایات مردمی و پاسخ به سوالات آنان حداقل ۲ ساعت در هفته | ۳ | |||
۵-۲ | توسعه خدمات الکترونیکی و گسترش هر چه بیشتر مراکز ارایه تسهیلات و خدمات، ارتقاء سامانه تلفنی، سایت وارسال پیامک به منظور افزایش رضایتمندی مراجعین و نیز پیشبینی سازوکارهای جایگزین در صورت مختل شدن سیستم موجود | ۲ | |||
۵-۳ | دایر کردن میز خدمت مجهز به IT در ورودی ادارات با استفاده از کارکنان خوش برخورد، توانمند و با انگیزه | ۱ | |||
امتیاز نهایی برنامه پنجم | ۶ | ۰ | ۰ | ||
۶ | برنامه ششم: روان سازی قوانین و مقررات | ||||
ردیف | معیار | وزن | امتیازخوداظهاری | امتیازارزیابی | شواهد و یافته ها |
۶-۱ | شناسایی قوانین و مقررات زائد و دست و پاگیر اداری، موازی و مزاحم و نیز آسیبشناسی نارضایتیهای مردمی از نارسایی های قانونی بوروکراسی اداری | ۳ | |||
۶-۲ | جمعآوری پیشنهادات اصلاحی قوانین و مقررات زائد و ناکارآمد و پیگیری اصلاح، تنقیح و تصویب آنها از طریق مراجع ذیصلاح | ۳ | |||
۶-۳ | پیگیری و اصلاح فرایند های ارائه خدمات | ۲ | |||
امتیاز نهایی برنامه ششم | ۸ | ۰ | ۰ | ||
۷ | برنامه هفتم: فضا سازی و تبلیغات محیطی | ||||
ردیف | معیار | وزن | امتیازخوداظهاری | امتیازارزیابی | شواهد و یافته ها |
۷-۱ | فضاسازی و تبلیغات محیطی اثربخش برای کارکنان و مراجعین درموضوع صیانت از حقوق شهروندی با استفاده از روشها، شیوهها و ابزارهای نوین و اثربخش با استفاده از آموزههای دینی، اخلاقی، تربیتی و علمی در حوزههای مربوط به حقوق شهروندان | ۳ | |||
۷-۲ | حمایت از ظرفیتهای مردمی، هنرمندان و آثار هنری آنان و نظرات کارشناسان تبلیغات و رسانه برای ترویج حقوق شهروندی | ۱ | |||
۷-۳ | نصب تابلوی منشور اخلاقی اداره مربوطه در معرض دید مراجعین | ۳ | |||
امتیاز نهایی برنامه هفتم | ۷ | ۰ | ۰ | ||
۸ | برنامه هشتم: تشویق و ترغیب | ||||
ردیف | معیار | وزن | امتیازخوداظهاری | امتیازارزیابی | شواهد و یافته ها |
۸-۱ | تشویق و ترغیب مدیران و کارکنان خوش برخورد، پیگیر و پاسخگو به مراجعین و پیگیری تنبیه متخلفین در این موضوع به عنوان یکی از شاخصهای توانایی،لیاقت و شایستگی آنان در انتصابات و ترفیعات | ۲ | |||
۸-۲ | پیش بینی مشوقهای لازم با رعایت شاخصهای ارزیابی | ۲ | |||
۸-۳ | استفاده از ظرفیت مناسبتهای ملی(جشنواره شهید رجایی ، هفته دولت و …) و مناسبتهای اختصاصی دستگاههای اداری و اردوهای زیارتی، سیاحتی و فرهنگی برای تشویق و ترغیب مدیران و کارکنان | ۲ | |||
امتیاز نهایی برنامه هشتم | ۶ | ۰ | ۰ | ||
۹ | برنامه نهم: پایش و بررسی و ارزیابی وضعیت حقوق شهروندی در ادارات و مراکر تابعه | ||||
ردیف | معیار | وزن | امتیازخوداظهاری | امتیازارزیابی | شواهد و یافته ها |
۹-۱ | انجام نظر سنجی از میزان رضایتمندی مراجعین در ارتباط با چگونگی ارایه خدمات به مردم . | ۳ | |||
۹-۲ | تجزیه و تحلیل کامل نتایج ارزیابی و اعلام اقدامات اصلاحی مورد نیاز | ۳ | |||
۹-۳ | انجام اقدامات حاصل از نتایج ارزیابی مراجعین | ۲ | |||
امتیاز نهایی برنامه نهم | ۶ | ۰ | ۰ | ||
جمع کل امتیاز صیانت از حقوق شهروندی | ۶۰ | ۰ | ۰ |
چک لیســــت مدیریت ســـــــبز | ||||||
چک لیست آب / مدیریت و بهینه سازی مصرف آب | ||||||
هدف : کاهش و بهبود مصرف آب | امتیاز | یادداشت | درصد تحقق شاخص | چالش های عدم تحقق شاخص | برنامه های بهبود | |
اقدامات (امتیاز هر اقدام یک است مگر قید شده باشد/طیف امتیاز از صفر تا یک با دقت ۰/۲۵) | ||||||
۱ | پایش مصرف آب | ۵ | ||||
بررسی کنتور آب حداقل ماهی یکبار | ۱ | چک لیست سابقه حداقل ۳ ماهه | ||||
نصب کنتور در هر واحد برای پایش میزان مصرف آب | ۱ | مشاهده | ||||
محاسبۀ هرینه های مصرف آب برای واحدهای سازمان | ۱ | مستندات | ||||
شناسایی فعالیتهایی که مصرف آب بالایی دارند | ۱ | لیست تایید شده | ||||
مشخص کردن مکانهایی که مصرف آب بالایی دارند | ۱ | لیست تایید شده بصورت فنی/نقشه | ||||
جمع امتیاز | ۵ | ۰ | ||||
۲ | جلوگیری از اتلاف آب | ۵ | ||||
نصب ذخیره آب در مکان مناسب(تنظیم کننده جریان، سنسورهای جریان آب، فلکه های بسته شدن خودکار، توالتهایی با حجم سیفون کم و…) | ۱ | برنامه | ||||
اجتناب از بازگذاشتن شیرآب در مواقع ضروری(تاکید و آموزش) | ۱ | مشاهده/مدرک | ||||
اجتناب از شستشو با فشار زیاد و شلنگ | ۱ | مصاحبه | ||||
بررسی مرتب تجهیزات لوله کشی جهت جلوگیری از نشتی | ۱ | چک لیست/سابقه | ||||
برنامۀ منظم تعویض واشرهای معیوب و تعمیر لوله های آسیب دیده | ۱ | برنامه و چک لیست | ||||
جمع امتیاز | ۵ | ۰ | ||||
۳ | سرویس های بهداشتی | ۳ | ||||
نصب تنظیم کنندۀ جریان (رگولاتور) روی سردوش برای کاهش مصرف از ۲۰ لیتر در دقیقه به ۱۲ لیتر در دقیقه(۴۰% صرفه جویی آب) | ۱ | مشاهده | ||||
نصب شیرهای زماندار (خودکار) به طوری که اگر شیرآب از روی بی توجهی باز بماند بعد از مدی بطور خودکار بسته می شود | ۱ | مشاهده | ||||
استفاده از فلاش تانک دو زمانه یا تغییر شناور فلاش تانک تک زمانه (بیش از ۳۰% از مصرف کل آب سازمان از این طریق می تواند صرفه جویی شود) | ۱ | مشاهده | ||||
جمع امتیاز | ۳ | ۰ | ||||
۴ | آشپزخانه/آبدارخانه | |||||
تنظیم جریان آب مطابق با نوع شستشو | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
رها نکردن جریان آب شستشو یا آبکشی | ۱ | مصاحبه/تاکید | ||||
خیساندن ظروف کثیف قبل از قراردادن آنها در ظرفشویی(جهت کوتاه کردن زمان شستشو) | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
پرکردن ظرفشویی ها با حداکثر ظرفیت جهت به حداقل رسانی دفعات شستشو | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
بازنکردن یخ غذا در |آب و قراردادن آن در معرض هوا | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
جمع امتیاز | ۵ | ۰ | ||||
۵ | باغچه/ فضای سبز | |||||
انتخاب گیاهانی که با اقلیم و بارندگی منطقه سازگار است | ۱ | مشاهده | ||||
پرهیز از ایجاد باغچه هایی که به سرعت خشک می شود. | ۱ | مشاهده | ||||
آبیاری در صبح زود و با دیرهنگام شب، برای محدود کردن تبخیر و جلوگیری از سوختن گیاهان | ۱ | برنامه و چک لیست/ مشاهده | ||||
نصب سیستم خودار آبپاشی . جانمایی تجهیزات(آب پاش ریز، آبیاری قطره ای ریشه ها و …) | ۱ | مشاهده | ||||
تعبیۀ شیب جهت نفوذ آب به خاک بدون فرسایش آن | ۱ | مشاهده | ||||
استفادل مجدد از آبی که در آشپزخانه برای شستشوی میوه ها و سبزیجات استفاده شده است برای آبیاری | ۱ | مشاهده/ برنامه | ||||
جمع آوری آب باران برای آبیاری | ۲ | مشاهده/ برنامه | ||||
نصب سیستم حلقل بسته برای بازیابی و استفاده مجدد از آب | ۲ | مشاهده/ برنامه | ||||
جمع امتیاز | ۱۰ | ۰ | ||||
جمع کل امتیازهای این بخش از ۲۸ | ۲۸ | ۰ | ||||
نسبت امتیاز کسب شده در بخش کاهش و بهبود مصرف آب | تا۱۵% (تا۱۰ امتیاز) | تا۳۵% (تا ۲۳ امتیاز) | تا۶۵% (تا۴۲.۵ امتیاز) | بالاتر از ۶۵% (بیش از ۴۲.۵ امتیاز) | ||
۲ | ۴ | ۵ | ۶ | |||
چک لیست انرژی / بهینه سازی مصرف انرژی | ||||||
همپوشانی | هدف : کاهش و بهبود مصرف انرژی | امتیاز | یادداشت | درصد تحقق شاخص | چالش های عدم تحقق شاخص | برنامه های بهبود |
اقدامات (امتیاز هر اقدام یک است مگر قید شده باشد/طیف امتیاز از صفر تا یک با دقت ۰/۲۵) | ||||||
۱ | پایش مصرف انرژی | ۵ | ||||
بررسی کنتور برق، حداقل ماهی یکبار | ۱ | چک لیست سابقه حداقل سه ماهه | ||||
نصب کنتور در هر واحد برای پایش میزان مصرف انرژی | ۱ | مشاهده | ||||
محاسبۀ هزینه های مصرف انرژی برای واحد های سازمان | ۱ | مستندات | ||||
شناسایی فعالیتهای پرمصرف انرژی | ۱ | لیست تایید شده | ||||
مشخص کردن مکانهای پرمصرف انرژی در سازمان | ۱ | لیست تایید شده بصورت فنی/ نقشه | ||||
جمع امتیاز | ۵ | ۰ | ||||
۲ | جلوگیری از اتلاف انرژی | ۱۶ | ||||
نگهداری پیشگیرانه از تجهیزات شامل گرم کننده ها و سیستم تهویه | ۳ | برنامه | ||||
تمیز کردن و تعویض مرتب فیلترهای سیستم تهویه | ۱ | مشاهده/مدرک | ||||
کنترل هرچه بیشتر مصرف آب گرم | ۱ | روش اجرائی | ||||
نصب هواده بر روی شیرهای آب برای کاهش مصرف آب گرم | ۱ | مشاهده | ||||
انتخاب سیستم های عایق بندی لبادوام برای به حداقل رساندن اتلاف حرارت و منابع | ۱ | مشاهده | ||||
بررسی عایق بندی لوله های آب گرم برای کاهش اتلاف انرژی | ۱ | مشاهده/برنامه بصورت دوره ای | ||||
انتخاب ترموستاتهایی که قادر باشند حداقل و حداکثر دما را رنامه ریزی کنند(همچنین از گرم یا سرد کردن افراطی اتاقها توسط کارکنان جلوگیری شود) | ۱ | مشاهده | ||||
پرهیز از بازگذاشتن در و پنجره ها برای به حداقل رساندن مصرف انرژی توسط گرم کننده ها و تهویه ها | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
خاموش کردن تهویه هوا و تنظیم گرمای داخلی اتاق های خالی در حداقل میزان | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
حفظ پنجره ها از نور آفتاب برای محدود کردن استفاده از سیستم سرمایشی(به وسیلۀ سایبان، پرده، کرکره، حفاظ، صفحات بازتابنده گرما) | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
نصب درهای گردان برای محدود کردن اتلاف انرژی(در صورت لزوم) | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
نصب شیشه های دوجداره | ۱ | مشاهده | ||||
تعمیر یا تعویض تجهیزات معیوب با وسایل پربازده و مقرون به صرفه | ۱ | برنامه/سابقه | ||||
برنامه ریزی و مدیریت منطق کنترلی در حرکت آسانسورها | ۱ | مشاهده | ||||
جمع امتیاز | ۱۶ | ۰ | ||||
۳ | بازیابی انرژی (احیاء انرژی) | ۴ | ||||
بازیابی حرارت تولید شده توسط واحدهای سرماساز به منظور گرم کردن آب | ۲ | برنامه / مشاهده | ||||
نصب حلقه های بسته (CLOOSED LOOPS) برای بازیابی و استفادۀ مجدد از بخار | ۲ | برنامه / مشاهده | ||||
جمع امتیاز | ۴ | ۰ | ||||
۴ | سیستم روشنایی | ۱۲ | ||||
بررسی روشنایی و رصد کردن مدت زمان روشن بودن چراغ های مختلف طی روز | ۱ | چک لیست/مشاهده | ||||
استفاده از لامپهای کم مصرف به ویژه در مکانهای پرمصرف(یک لامپ فلورسنت، ۶۰ وات و یک لامپ کم مصرف ۱۱ وات انرژِ مصرف می کند) | ۱ | مشاهده | ||||
نصب تایمر و سنسورهای حرکتی در موقعیتهای ویژه (سرویسهای بهداشتی، راه پله ها، راهروها، پارکینگها و …) | ۱ | مشاهده | ||||
کدگذاری کلیدهای برق (استفاده از برچسب یا کدرنگی به طوری که قادرباشید تنها چراغ هایی را که نیاز دارید روشن کنید.) | ۱ | مشاهده | ||||
کاهش روشنایی عمومی در طی روز و اطمینان از اینکه چراغهای بیرونی تنها در شب روشن است(برای مثال شما می توانید از صفحات فتوالکتریک یا پیل نوری استفاده کنید) | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
استفاده از نور طبیعی به جای چراغهای مصنوعی (در صورت امکان) | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
بازآرایی محل کار برای استفاده بهینه از نور طبیعی | ۳ | سابقه | ||||
اطمینان از اینکه چراغ اتاقهای خالی خاموش است(کارتهای مغناطیسی ، به طور خودکار زمانی که فرد اتاق را ترک میکند جریان برق چراغها را قطع کند) | ۱ | مشاهده/مصادیق فرهنگی | ||||
استفاده از انرژی خورشیدی | ۲ | مشاهده/برنامه | ||||
جمع امتیاز | ۱۲ | ۰ | ||||
۵ | تجهیزات اداری | ۷ | ||||
عمل کردن ماشین های اداری مطابق با دستورالعمل تولیدکننده | ۲ | مشاهده دستورالعمل/مصاحبه | ||||
خاموش کردن وسایل زمانی که از آنها استفاده نمی شود(دستگاه کپی در حالت آماده به کار معادل بیش از ۸۰% از انرژی ای که در حالت فعال استفاده می کند را مصرف نماید.) | ۱ | مشاهده | ||||
قرارندادن چاپگرها،دستگاههای کپی و … در حالت اماده بکار | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
پرهیز از روشن گذاشتن کامپیوترها در زمان استراحت طولانی و بیش از ۳۰ دقیقه (در حالت آماده به کار یک کامپیوتر ۹۵ وات مصرف دارد) | ۱ | مصاحبه | ||||
پرهیز از روشن گذاشتن صفحه نمایش کامپیوتر در صورت عدم نیاز بیش از ۱۰ دقیقه(ضمنا اسکرین سیورها مصرف انرژی کمتری از حالت عادی ندارند) | ۱ | مصاحبه/مشاهده | ||||
استفاده از پرینترها به صورت مشترک(در صورت امکان) | ۱ | مشاهده | ||||
جمع امتیاز | ۷ | ۰ | ||||
۶ | آشپزخانه/ آبدارخانه | ۱۳ | ||||
پرهیز از روشن گذاشتن وسایل آشپزخانه تا صبح(ترک عادت) | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
توجه به دمای اشپزخانه ، در زمان نصب یا تغییر محل یخچال و فریزر(افزایش ۵ درجه سانتی گرادی دمای اتاق افزایش ۳۰ درصدی مصرف انرژی را در پی دارد) | ۱ | مشاهده | ||||
خاموش کردن وسایلی که مورد نیاز نیستند | ۱ | مشاهده | ||||
استفاده از ظروف آشپزی که قطرشان با اجاق گاز متناسب و سازگار است | ۱ | مشاهده | ||||
گذاشتن درب ظروفی که در حال پخت غذا هستند( جوشیدن یک لیتر آب در ظرف پوشش دار تنها ۲۵% از انرژی مورد نیاز ظروف بدو.ن در را نیاز دارد) | ۱ | مشاهده | ||||
باز کردن درب یخچال و فریزر تنها در مواقع ضروری | ۱ | مشاهده | ||||
یخ زدایی دوره ای یخچال و فریزرهایی که یخ سازند(آنتی فراست نیستند) | ۱ | مشاهده | ||||
خنک کردن غذا قبل از قراردادن در داخل یخچال یا فریزر | ۱ | مصاحبه | ||||
همدما کردن غذای داخل یخچال یا فریزر با محیط قبل از داغ کردن آن | ۱ | مصاحبه | ||||
خاموش کردن قهوه جوش/ چای ساز بعد از هربار استفاده | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
جوشاندن آب متناسب با میزان مصرف | ۱ | مشاهده/مصاحبه | ||||
تنظیم دمای آب طبق نیاز آشپزخانه و شستشو | ۱ | مشاهده | ||||
نشستن ظروف در زیر جریان آب(به جای آب پر کردن سینک ظرفشویی و به کارگیری ظرفشویی تنها زمانی که ظرفیت ان تکمیل است. | ۱ | مصاحبه/مشاهده | ||||
جمع امتیاز | ۱۳ | ۰ | ||||
۷ | رختشوی خانه/لاندری (برای سازمانی که دارای مهمانسرا هستند) | ۷ | ||||
پرکردن ماشین لباسشویی تا اخرین حد ظرفیت | ۱ | مصاحبه | ||||
استفاده از دمای پایین برای شستشو | ۱ | مشاهده/مصاحبه/دستورالعمل | ||||
انتخاب ماشین لباسشویی با سرعت بالا برای کوتاه کردن زمان خشک کردن | ۱ | مشاهده/مصاحبه/دستورالعمل | ||||
پرهیز بیش از حد از پر کردن خشک کن ها و در نهایت افزایش زمان خشک کردن | ۱ | مشاهده/مصاحبه/دستورالعمل | ||||
برنامه ریزی شستشو به طوری که خشک کنها به طور ممتد استفاده شوند تا در نهایت از اتلاف گرما جلوگیری شود | ۱ | مشاهده/مصاحبه/دستورالعمل | ||||
برنامه ریزی برای استفاده طی ساعات کم مصرف | ۲ | مشاهده/مصاحبه/دستورالعمل | ||||
جمع امتیاز | ۷ | ۰ | ||||
۸ | فرهنگ سازی | ۳ | ||||
جنبش خاموش کردن | ۲ | برنامه /سوابق | ||||
آموزش کارکنان برای استفاده بهینه و دعوت به کاهش مصرف انرژی | ۱ | برنامه/سوابق/ مصاحبه | ||||
جمع امتیاز | ۳ | ۰ | ||||
جمع کل امتیازهای این بخش از ۶۷ امتیاز | ۶۷ | ۰ | ||||
نسبت امتیاز کسب شده در بخش کاهش و بهبود مصرف انرژی | تا۱۵% (تا۱۰ امتیاز) | تا۳۵% (تا ۲۳ امتیاز) | تا۶۵% (تا۴۲.۵ امتیاز) | بالاتر از ۶۵% (بیش از ۴۲.۵ امتیاز) | ||
۲ | ۴ | ۵ | ۶ | |||
چک لیست پسماند / بازیافت انرژی | ||||||
همپوشانی | اقدامات امتیاز هر اقدام یک است مگر قید شده باشد/طیف امتیاز از صفر تا یک با دقت .۲۵ | امتیاز | یادداشت | درصد تحقق شاخص | چالش های عدم تحقق شاخص | برنامه های بهبود |
۱ | سیستم مدیریت و ممیزی پسماند | ۱۲ | ||||
شناخت منابع مهم تولید کنندۀ پسماند | ۱ | مدرک/لیست | ||||
تعیین کمیت و ترکیب پسماند | ۲ | مدرک/لیست | ||||
تعیین هزینۀ زبتله های هر واحد(منابع تلف شده) | ۳ | مدرک/لیست | ||||
انطباق با قانون ( مورد رسیدگی، نگهداری و دفع تمام زباله ها) | ۱ | مدرک/لیست | ||||
رعایت استانداردهای مدیریتی و زیست محیطی | ۱ | چک لیست / سابقه | ||||
شناسایی زباله های خطرناک برای جداسازی | ۱ | لیست | ||||
داشتن روشهایی جهت اندازه گیری دقیق زباله | ۲ | روش اجرایی | ||||
اولویت بندی کمینه سازی زباله | ۲ | منطق اولویت بندی | ||||
تمرکز بر کاهش زباله در خط مشی دفتر سبز | ۲ | هدف گذاری / برنامه | ||||
جمع امتیاز | ۱۵ | ۰ | ||||
۲ | کاهش زباله | ۱۹ | ||||
هدف گذاری کمی جهت کاهش زباله | ۳ | برنامه / هدف گذاری | ||||
برنامۀ زمانبندی کاهش زباله | ۲ | برنامه / هدف گذاری | ||||
سفارش مواد مطابق با نیاز سازمان در به حداقل رساندن پسماند | ۱ | برنامه ریزی سفارش | ||||
نگهداری و تعمیر تجهیزات در اولویت نسبت به تعویض آن | ۱ | برنامه نگهداری و تعمیر | ||||
انتخاب محصولات پایدار و استفادۀ صحیح در افزایش طول عمر آنها | ۱ | فرهنگ سازی / مطالعات محیطی | ||||
استفاده از محصولات قابل تعویض به جای انواع دورریختنی | ۱ | مصادیق/ فرهنگ سازی | ||||
محدود کردن استفاده از محصولات بسته بندی | ۱ | مصادیق/ فرهنگ سازی | ||||
اتخاذ رویکردهای نوین برای کاهش تولید زباله در جلسات کاری و مراسم های ویژه | ۱ | هدف گذاری/ فرهنگ سازی | ||||
استفاده نکردن از لیوانهای یکبار مصرف (پلاستیکی و کاغذی) | ۱ | برنامه / مصادیق | ||||
استفاده از روشهای نوین در بازاریابی و اطلاع رسانی | ۲ | برنامه/ هدف گذاری و مصادیق | ||||
خرید موادی که حداقل بسته بندی را دارند | ۱ | مصادیق | ||||
بهینه سازی خرید با پرهیز از سفارشهای کم کیفیت | ۱ | برنامه ریزی و مصادیق | ||||
اولویت دادن به فروشندگانی که بسته بندی خود را پس میگیرند | ۱ | لیست تامین کنندگان/ مصادیق | ||||
بررسی و مطالعه روشهای نوین کاهش زباله | ۲ | مستندات مطالعاتی | ||||
جمع امتیاز | ۱۹ | ۰ | ||||
۳ | تفکیک زباله | ۱۲ | ||||
تفکیک کاغذ | ۱ | مشاهده / مصداق | ||||
تفکیک شیشه | ۱ | مشاهده / مصداق | ||||
تفکیک بطریهای پلاستیکی | ۱ | مشاهده / مصداق | ||||
تفکیک قوطی های فلزی | ۱ | مشاهده / مصداق | ||||
تفکیک پسماندهای آلی(خوراکی) | ۱ | مشاهده / مصداق | ||||
تفکیک سایر پسماندها( پسماندهای خطرناک) | ۱ | مشاهده / مصداق | ||||
بررسی مرتب تفکیک پسماند | ۱ | چک لیست/ مسئول | ||||
ساماندهی فضای کار جهت تفکیک انواع پسماند | ۱ | مصادیق | ||||
تشخیص ظروف از روی رنگ، برچسب یا علامت(PICTOGRAM) برای انواع پسماند | ۱ | مصادیق/ مشاهده | ||||
بررسی امکان فروش زباله های تفکیک شده به بازیافت کنندگان (کاغذ،مقوا،پلاستیک و…) | ۱ | مطالعه | ||||
ارزیابی پیمانکاران دریافت پسماندهای تفکیک شده | ۲ | چک لیست | ||||
جمع امتیاز | ۱۲ | ۰ | ||||
۴ | پسماندهای غیرقابل بازیافت | ۴ | ||||
دفع پسماندهای غیرقابل بازیافت و استفادۀ مجدد با بکارگیری روشهای مناسب(مطابق با قوانین موجود) | ۱ | مطالعه/ برنامه ریزی | ||||
تفکیک پسماندهای خطرناک از بی خطر برای جلوگیری از آلودگی و برای تسهیل کار | ۱ | دستورالعمل/ مصداق /مسئول | ||||
در نظر گرفتن احتیاط لازم برای دفع پسماندهای خطرناک | ۱ | دستورالعمل/ مصداق /مسئول | ||||
دورنیانداختن باطریها به همراه پسماندهای خانگی | ۱ | فرهنگ سازی/ مصداق | ||||
جمع امتیاز | ۴ | ۰ | ||||
۵ | آشپزخانه / آبدارخانه | ۱۲ | ||||
بررسی تاریخ انقضاء مواد غذایی و استفاده از مواد خوراکی که قبلا خریداری شده است | ۱ | مشاهده / مصاحبه | ||||
اطمینان از شرایط نگهداری مواد تازه و فاسد شدنی در دمای مناسب | ۱ | مشاهده / دستورالعمل | ||||
هدیۀ غذاهای اضافی برای جلوگیری از دور ریختن(به بنیادهای خیریه و …) | ۱ | برنامه / مشاهده | ||||
کودسازی و یا هدیۀ غذا به مدارس و یا امور خیریه | ۱ | برنامه / مشاهده | ||||
نصب ظروف ویژه برای انواع خاص ضایعات در انبار پسماند، جهت بهسازی، بسته بندی و جداسازی | ۱ | مشاهده | ||||
جمع آوری پسماند آلی به طور جداگانه به منظور تهیۀ کود یا استفاده از آنها به عنوان غذای حیوانات | ۱ | مشاهده | ||||
بازیافت بطریهای پت و شیشه ای(بازیافت یک تن شیشه ۱۰۰ کیلوگرم سوخت نفتی را ذخیره میکند)و همچنین قوطیها و بسته بندی های فلزی (قلع و آلومینیوم) | ۱ | مشاهده / برنامه | ||||
عدم تخلیۀ روغن به داخل سینک ظرفشویی یا توالتها برای جلوگیری از مسدود شدن لوله ها و اختلال در سیستم فاضلاب | ۱ | فرهنگ سازی / مصاحبه | ||||
ذخیرۀ ضایعات مایع در ظروف مناسب و دفع صحیح آنها | ۱ | مصاحبه/دستورالعمل/مشاهده | ||||
استفاده نکردن از ظروف غذایی یک بار مصرف | ۱ | مشاهده/فرهنگ سازی | ||||
کاهش استفاده از سهمیه انفرادی( مانند کرهف مربا، کیک، آبمیوه و …) که می تواند بدون لطمه به بهداشت باشد. | ۱ | مشاهده | ||||
امکان ارایه وعده های نیم پرس برای افراد کم غذا | ۱ | مشاهده | ||||
جمع امتیاز | ۱۲ | ۰ | ||||
۶ | کاهش اثرات زیست محیطی | ۵ | ||||
درک امکان تعریف از پردازش ضایعات | ۱ | دستورالعمل/ مطالعه | ||||
نسوزاندن زباله در فضای بیرونی، پراکنده نکردن انها در طبیعت و یا دفع کردن آنها | ۱ | مشاهده | ||||
انتخاب محصولاتی که حداقل آلودگی و حداکثر پایداری را دارند | ۱ | دستورالعمل/لیست | ||||
جایگزینی ظروف یکبارمصرف گیاهی با انواع پلاستیکی و کاغذی ان | ۱ | مشاهده | ||||
بازیافت وسایل برقی الکترونیکی و اهداء وسایل غیرلازم که هنوز قابل استفاده هستند به جوامع محلی | ۱ | آیین نامه / س | ||||
جمع امتیاز | ۵ | ۰ | ||||
۷ | اقدامات فرهنگی | ۲ | ||||
اموزش کارکنان و پیمانکارن | ۲ | فرهنگ سازی / برنامه / سابقه | ||||
جمع کل امتیازهای این بخش از ۶۶ امتیاز | ۶۹ | ۰ | ||||
نسبت امتیاز کسب شده در بخش مدیریت پسماند | تا۱۵% (تا۱۰ امتیاز) | تا۳۵% (تا ۲۳ امتیاز) | تا۶۵% (تا۴۲.۵ امتیاز) | بالاتر از ۶۵% (بیش از ۴۲.۵ امتیاز) | ||
شاخص عملکردی مدیریت سبز در بخش مدیریت پسماند | ۲ | ۳ | ۴ | ۵ | ||
آموزش و فرهنگ سازی مجیط زیست | ||||||
ردیف | شرح اقدام | امتیاز | درصد تحقق شاخص | چالش های عدم تحقق شاخص | برنامه های بهبود | |
۱ | راه اندازی دفتر محیط زیست و توسعه پایدار در دستگاه اجرایی | ۱ | ||||
۲ | ایجاد کارگروه مدیریت سبز در دستگاه اجرایی | ۰.۵ | ||||
۳ | برگزاری دوره اموزشی مدیریت سبز به میزان ۱۲ ساعت برای پرسنل(هر ۶ ساعت ۱ امتیاز) | ۱ | ||||
۴ | تهیۀ بسته های آموزشی به منظور ترویج فرهنگ صرفه جویی منابع زیست محیطی | ۰.۵ | ||||
جمع امتیاز | ۳ | ۰ |
کارگروه مدیریت سبز شرکت آب و فاضلاب استان قزوین | |||||||||||
چک لیست شاخص مدیریت مصرف انرژی نام واحد اداری: تاریخ تکمیل: | |||||||||||
نوع اقدام | شرح اقدام | انجام شد | انجام نشد | در دست اقدام | ضمائم و مستندات | ملاحظات | |||||
پایش مصرف انرژی | بررسی کنتور برق، حداقل ماهی یکبار | ||||||||||
نصب کنتور در هر واحد برای پایش میزان مصرف انرژی | |||||||||||
محاسبۀ هزینه های مصرف انرژی برای واحد های سازمان | |||||||||||
شناسایی فعالیتهای پرمصرف انرژی | |||||||||||
مشخص کردن مکانهای پرمصرف انرژی در سازمان | |||||||||||
جلوگیری از اتلاف انرژی | نگهداری پیشگیرانه از تجهیزات شامل گرم کننده ها و سیستم تهویه | ||||||||||
تمیز کردن و تعویض مرتب فیلترهای سیستم تهویه | |||||||||||
کنترل هرچه بیشتر مصرف آب گرم | |||||||||||
نصب هواده بر روی شیرهای آب برای کاهش مصرف آب گرم | |||||||||||
انتخاب سیستم های عایق بندی لبادوام برای به حداقل رساندن اتلاف حرارت و منابع | |||||||||||
بررسی عایق بندی لوله های آب گرم برای کاهش اتلاف انرژی | |||||||||||
انتخاب ترموستاتهایی که قادر باشند حداقل و حداکثر دما را رنامه ریزی کنند (همچنین از گرم یا سرد کردن افراطی اتاقها توسط کارکنان جلوگیری شود) | |||||||||||
پرهیز از بازگذاشتن در و پنجره ها برای به حداقل رساندن مصرف انرژی توسط گرم کننده ها و تهویه ها | |||||||||||
خاموش کردن تهویه هوا و تنظیم گرمای داخلی اتاق های خالی در حداقل میزان | |||||||||||
حفظ پنجره ها از نور آفتاب برای محدود کردن استفاده از سیستم سرمایشی(به وسیلۀ سایبان، پرده، کرکره، حفاظ، صفحات بازتابنده گرما) | |||||||||||
نصب درهای گردان برای محدود کردن اتلاف انرژی(در صورت لزوم) | |||||||||||
نصب شیشه های دوجداره | |||||||||||
تعمیر یا تعویض تجهیزات معیوب با وسایل پربازده و مقرون به صرفه | |||||||||||
برنامه ریزی و مدیریت منطق کنترلی در حرکت آسانسورها | |||||||||||
اصلاح سیستم روشنایی | بازیابی حرارت تولید شده توسط واحدهای سرماساز به منظور گرم کردن آب | ||||||||||
نصب حلقه های بسته (Closed Loops) برای بازیابی و استفادۀ مجدد از بخار | |||||||||||
بررسی روشنایی و رصد کردن مدت زمان روشن بودن چراغ های مختلف طی روز | |||||||||||
استفاده از لامپهای کم مصرف به ویژه در مکانهای پرمصرف(یک لامپ فلورسنت، ۶۰ وات و یک لامپ کم مصرف ۱۱ وات انرژی مصرف می کند) | |||||||||||
نصب تایمر و سنسورهای حرکتی در موقعیتهای ویژه (سرویسهای بهداشتی، راه پله ها، راهروها، پارکینگها و …) | |||||||||||
کدگذاری کلیدهای برق (استفاده از برچسب یا کدرنگی به طوری که قادرباشید تنها چراغ هایی را که نیاز دارید روشن کنید.) | |||||||||||
کاهش روشنایی عمومی در طی روز و اطمینان از اینکه چراغهای بیرونی تنها در شب روشن است (برای مثال شما می توانید از صفحات فتوالکتریک یا پیل نوری استفاده کنید) | |||||||||||
استفاده از نور طبیعی به جای چراغهای مصنوعی (در صورت امکان) | |||||||||||
بازآرایی محل کار برای استفاده بهینه از نور طبیعی | |||||||||||
اطمینان از اینکه چراغ اتاقهای خالی خاموش است(کارتهای مغناطیسی، به طور خودکار زمانی که فرد اتاق را ترک میکند جریان برق چراغها را قطع کند) | |||||||||||
استفاده از انرژی خورشیدی | |||||||||||
مدیریت مصرف در سیستمهای اداری | عمل کردن ماشین های اداری مطابق با دستورالعمل تولیدکننده | ||||||||||
خاموش کردن وسایل زمانی که از آنها استفاده نمی شود (دستگاه کپی در حالت آماده به کار معادل بیش از ۸۰% از انرژی ای که در حالت فعال استفاده می کند را مصرف مینماید) | |||||||||||
قرارندادن چاپگرها،دستگاههای کپی و … در حالت اماده بکار | |||||||||||
پرهیز از روشن گذاشتن کامپیوترها در زمان استراحت طولانی و بیش از ۳۰ دقیقه (در حالت آماده به کار یک کامپیوتر ۹۵ وات مصرف دارد) | |||||||||||
پرهیز از روشن گذاشتن صفحه نمایش کامپیوتر در صورت عدم نیاز بیش از ۱۰ دقیقه(ضمنا اسکرین سیورها مصرف انرژی کمتری از حالت عادی ندارند) | |||||||||||
استفاده از پرینترها به صورت مشترک(در صورت امکان) | |||||||||||
پرهیز از روشن گذاشتن وسایل آشپزخانه تا صبح(ترک عادت) | |||||||||||
توجه به دمای اشپزخانه ، در زمان نصب یا تغییر محل یخچال و فریزر(افزایش ۵ درجه سانتی گرادی دمای اتاق افزایش ۳۰ درصدی مصرف انرژی را در پی دارد | |||||||||||
خاموش کردن وسایلی که مورد نیاز نیستند | |||||||||||
استفاده از ظروف آشپزی که قطرشان با اجاق گاز متناسب و سازگار است | |||||||||||
گذاشتن درب ظروفی که در حال پخت غذا هستند( جوشیدن یک لیتر آب در ظرف پوشش دار تنها ۲۵% از انرژی مورد نیاز ظروف بدو.ن در را نیاز دارد) | |||||||||||
باز کردن درب یخچال و فریزر تنها در مواقع ضروری | |||||||||||
یخ زدایی دوره ای یخچال و فریزرهایی که یخ سازند(آنتی فراست نیستند) | |||||||||||
خنک کردن غذا قبل از قراردادن در داخل یخچال یا فریزر | |||||||||||
همدما کردن غذای داخل یخچال یا فریزر با محیط قبل از داغ کردن آن | |||||||||||
خاموش کردن قهوه جوش/ چای ساز بعد از هربار استفاده | |||||||||||
جوشاندن آب متناسب با میزان مصرف | |||||||||||
تنظیم دمای آب طبق نیاز آشپزخانه و شستشو | |||||||||||
نشستن ظروف در زیر جریان آب(به جای آب پر کردن سینک ظرفشویی و به کارگیری ظرفشویی تنها زمانی که ظرفیت ان تکمیل است. | |||||||||||
پرکردن ماشین لباسشویی تا اخرین حد ظرفیت | |||||||||||
استفاده از دمای پایین برای شستشو | |||||||||||
انتخاب ماشین لباسشویی با سرعت بالا برای کوتاه کردن زمان خشک کردن | |||||||||||
پرهیز بیش از حد از پر کردن خشک کن ها و در نهایت افزایش زمان خشک کردن | |||||||||||
برنامه ریزی شستشو به طوری که خشک کنها به طور ممتد استفاده شوند تا در نهایت از اتلاف گرما جلوگیری شود | |||||||||||
برنامه ریزی برای استفاده طی ساعات کم مصرف | |||||||||||
آموزش و فرهنگ سازی | جنبش خاموش کردن | ||||||||||
آموزش کارکنان برای استفاده بهینه و دعوت به کاهش مصرف انرژی | |||||||||||
برگزاری کارگاه آموزشی تخصصی مرتبط با مدیریت مصرف انرژی | |||||||||||
تنظیم کننده: تائید کننده: | |||||||||||
نام و نام خانوادگی – امضا – تاریخ نام و نام خانوادگی – امضا – تاریخ |